Zupa marchwiowa z imbirem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Gęsta zupa krem z marchwi z imbirem to przepis na szybkie i pożywne danie na obiad. Zupa marchwiowa w tym wydaniu rozgrzewa, syci i w dodatku świetnie pachnie. Zupę krem z marchwi podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.
SKŁADNIKI
- 1 kg marchwi
- sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy
- 1,5 l bulionu drobiowego
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- tarta skórka z 3/4 pomarańczy
- łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
- mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną na kawałki marchewkę ugotuj do miękkości w bulionie. W połowie gotowania dodaj sok z pomarańczy, obrany i pokrojony imbir, skórkę pomarańczową.
- Po odstawieniu z ognia całość dokładnie zmiksuj.
- Przed podaniem zupy dodaj świeżo zmielony pieprz.
- Wlej zupę do talerza, na środku połóż kleks śmietany lub jogurtu. Udekoruj listkami mięty.