Zupa marchwiowa z imbirem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Gęsta zupa krem z marchwi z imbirem to przepis na szybkie i pożywne danie na obiad. Zupa marchwiowa w tym wydaniu rozgrzewa, syci i w dodatku świetnie pachnie. Zupę krem z marchwi podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.
SKŁADNIKI
- 1 kg marchwi
 - sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy
 - 1,5 l bulionu drobiowego
 - kawałek imbiru wielkości kciuka
 - tarta skórka z 3/4 pomarańczy
 - łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
 - mięta
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną na kawałki marchewkę ugotuj do miękkości w bulionie. W połowie gotowania dodaj sok z pomarańczy, obrany i pokrojony imbir, skórkę pomarańczową.
 - Po odstawieniu z ognia całość dokładnie zmiksuj.
 - Przed podaniem zupy dodaj świeżo zmielony pieprz.
 - Wlej zupę do talerza, na środku połóż kleks śmietany lub jogurtu. Udekoruj listkami mięty.