Zupa krem z topinamburu z boczkiem i żółtym serem

2021-03-29
Zupa krem z topinamburu z boczkiem i żółtym serem
Autor: Shutterstock Topinambur ma lekko orzechowy smak z nutą szparagów. Świetnie komponuje się z boczkiem i serem
łatwy
40 min
4

Zupa krem z topinamburu z boczkiem i żółtym serem jest bardzo smaczna, pożywna i sycąca. To idealna propozycja na chłodne wieczory. Sprawdź, jak ją zrobić i wykorzystać coraz popularniejszy topinambur.

SKŁADNIKI

  • 1 kg topinamburu
  • 4 plasterki boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 l bulionu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • mała kostka żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka z bulionem włóż topinambur i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
  • Na patelni z olejem usmaż boczek, a potem pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Ugotowany topinambur zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj do garnka podsmażoną cebulę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku
  • Zupę podawaj z pokrojonym w kostkę boczkiem i startym żółtym serem.