Zupa krem z topinamburu: przepis na zupę ze słonecznika bulwiastego

2021-03-29
Zupa krem z topinambura: przepis na zupę ze słonecznika bulwiastego
Autor: Shutterstock Zupa krem z topinamburu to sycące danie o niezrównanym smaku, które można przygotować na szybko. 
łatwy
20 min
4

Zupa krem z topinambura  smakuje lekko orzechowym, bardzo przyjemnie słonecznikowym smakiem. Można ją przyprawić łagodnie lub bardzo pikantnie. Pożywna zupa ze słonecznika bulwiastego nadaje się na obiad świąteczny, jak codzienny. 

Polecamy także przepisy: Zupa krem z topinamburu z boczkiem  Topinambur pieczony z czarnuszką  oraz  Topinambur pieczony z pieczarkami  

SKŁADNIKI

  • 500 g topinambura (słonecznika bulwiastego)
  • 2 ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • pestki słonecznika
  • natka pietruszki 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Topinambur, ziemniaki i czosnek cienko obrać. Pokroić w kostkę.
  • Czosnek podsmażyć na rozgrzanym maśle.
  • Warzywa włożyć do garnka, dodać czosnek razem z masłem, zalać mlekiem i bulionem.
  • Gotować aż warzywa będą miękkie.
  • Gotową zupę zmiksować lub zblendować. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Uprażyć pestki słonecznika, natkę pietruszki posiekać. Posypać słonecznikiem i pietruszką zupę i podawać z kromką świeżego pieczywa.
Redakcja
więcej