Zupa krem z topinamburu: przepis na zupę ze słonecznika bulwiastego
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa krem z topinambura smakuje lekko orzechowym, bardzo przyjemnie słonecznikowym smakiem. Można ją przyprawić łagodnie lub bardzo pikantnie. Pożywna zupa ze słonecznika bulwiastego nadaje się na obiad świąteczny, jak codzienny.
Polecamy także przepisy: Zupa krem z topinamburu z boczkiem Topinambur pieczony z czarnuszką oraz Topinambur pieczony z pieczarkami
SKŁADNIKI
- 500 g topinambura (słonecznika bulwiastego)
- 2 ziemniaki
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- 500 ml bulionu warzywnego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- pestki słonecznika
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Topinambur, ziemniaki i czosnek cienko obrać. Pokroić w kostkę.
- Czosnek podsmażyć na rozgrzanym maśle.
- Warzywa włożyć do garnka, dodać czosnek razem z masłem, zalać mlekiem i bulionem.
- Gotować aż warzywa będą miękkie.
- Gotową zupę zmiksować lub zblendować. Przyprawić solą i pieprzem.
- Uprażyć pestki słonecznika, natkę pietruszki posiekać. Posypać słonecznikiem i pietruszką zupę i podawać z kromką świeżego pieczywa.