Zupa krem z porów: przepis na danie rozgrzewające

2021-03-29
Zupa krem z porów: przepis na danie rozgrzewające
Autor: Shutterstock Pyszna zupa z porów jest delikatna w smaku, lecz wyrazista.
łatwy
30 min
4

Zupa krem z porów z dodatkiem warzyw, dzięki imbirowi wzmocni układ odpornościowy, rozgrzeje, a także doda sił. Zupa to podstawa zimowego posiłku, a więc starajmy się, żeby pojawiała się w codziennym jadłospisie. Zimową porą bardzo często przeziębiamy się i jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju wirusy, dlatego najlepiej wprowadzić do naszej kuchni naturalne składniki, które pomogą zwalczyć te dolegliwości.

SKŁADNIKI

  • 5 dużych porów
  • 2 marchewki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 125 g masła
  • 1/5 l bulionu warzywnego
  • 1 szkl. śmietany
  • sól i pieprz
  • 1/2 rzepy białej
  • 1 średni burak
  • 1 marchew
  • 1-2 łyżki miodu
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone pory kroimy na drobne kawałki (oprócz zielonej części).
  • Obraną marchewkę kroimy na cienkie plasterki.
  • Warzywa dusimy na maśle, ale nie zarumieniamy.
  • Przekładamy do większego garnka, dolewamy bulion i dodajemy obrany imbir, a następnie gotujemy około 30-35 minut.
  • Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na cienkie paski.
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy miód oraz szczyptę soli. Mieszamy, aż powstanie gładki sos. Sosem polewamy pokrojone warzywa.
  • Z ugotowanej zupy wyjmujemy imbir, a resztę miksujemy blenderem.
  • Dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie doprawiamy i podgrzewamy.
  • Przed podaniem posypujemy warzywami wymieszanymi z miodem.
  • Zamiast warzyw możemy również użyć grzanek.