Zupa krem z porów: przepis na danie rozgrzewające
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa krem z porów z dodatkiem warzyw, dzięki imbirowi wzmocni układ odpornościowy, rozgrzeje, a także doda sił. Zupa to podstawa zimowego posiłku, a więc starajmy się, żeby pojawiała się w codziennym jadłospisie. Zimową porą bardzo często przeziębiamy się i jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju wirusy, dlatego najlepiej wprowadzić do naszej kuchni naturalne składniki, które pomogą zwalczyć te dolegliwości.
SKŁADNIKI
- 5 dużych porów
- 2 marchewki
- kawałek świeżego imbiru
- 125 g masła
- 1/5 l bulionu warzywnego
- 1 szkl. śmietany
- sól i pieprz
- 1/2 rzepy białej
- 1 średni burak
- 1 marchew
- 1-2 łyżki miodu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone pory kroimy na drobne kawałki (oprócz zielonej części).
- Obraną marchewkę kroimy na cienkie plasterki.
- Warzywa dusimy na maśle, ale nie zarumieniamy.
- Przekładamy do większego garnka, dolewamy bulion i dodajemy obrany imbir, a następnie gotujemy około 30-35 minut.
- Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na cienkie paski.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy miód oraz szczyptę soli. Mieszamy, aż powstanie gładki sos. Sosem polewamy pokrojone warzywa.
- Z ugotowanej zupy wyjmujemy imbir, a resztę miksujemy blenderem.
- Dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie doprawiamy i podgrzewamy.
- Przed podaniem posypujemy warzywami wymieszanymi z miodem.
- Zamiast warzyw możemy również użyć grzanek.