Zupa krem z pieczarek: przepis na pyszną sycącą zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupy - nie dość, że pożywne i proste w przygotowaniu, to jeszcze pełne witamin. Dobrze smakują nawet wielokrotnie odgrzewane. Podajemy przepis na zupę krem z pieczarek. Dzięki dodatkowi śmietanki jest wyjątkowo kremowa, a czosnek i pietruszka dodają jej wyrazistości.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!
SKŁADNIKI
- 3-4 ziemniaki
- 50 dag pieczarek
- 3 łyżki masła
- 1-1½ l bulionu grzybowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 150 ml śmietanki kremówki
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz, pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przesmaż na patelni z rozgrzaną łyżką masła. Gdy pieczarki się zezłocą, przełóż je do gorącego bulionu grzybowego. Dodaj ziemniaki. Gotuj całość około 15-20 minut. Zmiksuj na gładką masę.
- Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Pozostałe dwie łyżki masła rozpuść na patelni, podsmaż czosnek. Wsyp mąkę, dokładnie przemieszaj. Zrób jasną zasmażkę.
- Powoli dodaj zasmażkę do zupy (aby nie powstały grudki, cały czas mieszaj zupę tzw. rózgą).
- Zdejmij garnek z ognia. Powoli i ciągle mieszając, wlej kremówkę do zupy. Wstaw ponownie na palnik, ponownie zagotuj.
- Dopraw zupę solą i pieprzem. Przelej do miseczek. Udekoruj na wierzchu drobno pokrojoną pietruszką.