Zupa krem z pieczarek: przepis na pyszną sycącą zupę

2021-03-29
Anka
Zupa krem z pieczarek: przepis na pyszną sycącą zupę
Autor: thinkstockphotos.com Pieczarki i ziemniaki w formie aksamitnego kremu - palce lizać!
łatwy
30 min
4

Zupy - nie dość, że pożywne i proste w przygotowaniu, to jeszcze pełne witamin. Dobrze smakują nawet wielokrotnie odgrzewane. Podajemy przepis na zupę krem z pieczarek. Dzięki dodatkowi śmietanki jest wyjątkowo kremowa, a czosnek i pietruszka dodają jej wyrazistości.

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!

SKŁADNIKI

  • 3-4 ziemniaki
  • 50 dag pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 1-1½ l bulionu grzybowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz ze skórki, opłucz, pokrój w drobną kostkę.
  • Pieczarki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przesmaż na patelni z rozgrzaną łyżką masła. Gdy pieczarki się zezłocą, przełóż je do gorącego bulionu grzybowego. Dodaj ziemniaki. Gotuj całość około 15-20 minut. Zmiksuj na gładką masę.
  • Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Pozostałe dwie łyżki masła rozpuść na patelni, podsmaż czosnek. Wsyp mąkę, dokładnie przemieszaj. Zrób jasną zasmażkę.
  • Powoli dodaj zasmażkę do zupy (aby nie powstały grudki, cały czas mieszaj zupę tzw. rózgą).
  • Zdejmij garnek z ognia. Powoli i ciągle mieszając, wlej kremówkę do zupy. Wstaw ponownie na palnik, ponownie zagotuj.
  • Dopraw zupę solą i pieprzem. Przelej do miseczek. Udekoruj na wierzchu drobno pokrojoną pietruszką.
Anka