Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem to pyszne danie jednogarnkowe. Ta prosta zupa nawiązuje do tradycji polskiego krupniku. Tylko zamiast staropolskich krup, czyli kaszy, dodajemy ryż. Świetna potrawa dla całej rodziny.
Przepis pochodzi z książki Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej „Królestwo zup” z serii „Beszamel poleca”
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek od zapałek
- 1 cebula
- 4 łyżki ryżu
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso i warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa.
- Rosół przecedzić, warzywa z rosołu pokroić na plasterki. Mięso pokroić na plasterki.
- Do czystego rosołu dodać ryż i gotować na małym ogniu 20 minut.
- Dodać warzywa, mięso i posiekaną natkę pietruszki.
- Podawać od razu, bo zupa szybko gęstnieje.