Zupa jarzynowa z boczkiem: łatwy przepis
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Zupa jarzynowa z groszkiem i z boczkiem to miłe urozmaicenie naszej codziennej diety. Wędzony boczek dodaje zupie interesującego dymnego smaku. Do przygotowania zupy można również użyć gotowych mieszanek warzywnych z działu mrożonek. Polecamy tę pożywną i zdrową zupę wszystkim dużym i małym!
Polecamy również inne przepisy na jarzynową ze strączkowymi: przepis na zupę jarzynową z fasolą oraz przepis na zupę jarzynową z bobem.
SKŁADNIKI
- 45 dag ziemniaków
- 20 dag marchwi
- 20 dag groszku zielonego mrożonego lub z puszki
- 13 dag pora
- 20 dag boczku wędzonego chudego
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry bulionu z warzyw
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w drobne paski, por w talarki.
- Do naczynia z grubym dnem wlewamy olej i podduszamy rozdrobnione warzywa. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.
- Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni.
- Dajemy zupy dodajemy sól i pieprz do smaku. Połowę zupy miksujemy na gładko. Łączy zmiksowaną zupę z resztą. Dodajemy usmażony boczek.
- Podajemy zupę ze świeżym pieczywem.