Zupa jarzynowa z boczkiem: łatwy przepis

2021-03-29
Zupa jarzynowa z groszkiem i boczkiem: łatwy przepis
Autor: Shutterstock Zupa jarzynowa to źródło niezbędnych dla nas witamin, błonnika oraz wody.
łatwy
40 min
4

Zupa jarzynowa z groszkiem i z boczkiem to miłe urozmaicenie naszej codziennej diety. Wędzony boczek dodaje zupie interesującego dymnego smaku. Do przygotowania zupy można również użyć gotowych mieszanek warzywnych z działu mrożonek. Polecamy tę pożywną i zdrową zupę wszystkim dużym i małym!

Polecamy również inne przepisy na jarzynową ze strączkowymi: przepis na zupę jarzynową z fasolą oraz przepis na zupę jarzynową z bobem.

SKŁADNIKI

  • 45 dag ziemniaków
  • 20 dag marchwi
  • 20 dag groszku zielonego mrożonego lub z puszki 
  • 13 dag pora
  • 20 dag boczku wędzonego chudego
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry bulionu z warzyw

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w drobne paski, por w talarki.
  • Do naczynia z grubym dnem wlewamy olej i podduszamy rozdrobnione warzywa. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.
  • Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. 
  • Dajemy zupy dodajemy sól i pieprz do smaku. Połowę zupy miksujemy na gładko. Łączy zmiksowaną zupę z resztą. Dodajemy usmażony boczek. 
  • Podajemy zupę ze świeżym pieczywem. 
Redakcja
więcej