Zupa jarzynowa z bobem

2021-03-29
M jak Mama
Zupa jarzynowa z bobem
Autor: thinkstockphotos.com Gdy dodamy do zupy jarzynowej bób lub fasolkę szparagową, zwiększymy zawartość błonnika i białka w zupie
łatwy
45 min
4

Zupa jarzynowa z bobem to wbrew pozorom potrawa całoroczna. Poza sezonem możesz do zupy dodać bób mrożony albo z puszki. Jeśli nie lubisz bobu, bo np. powoduje wzdęcia, zamiast niego dodaj do zupy fasolkę szparagową. To także doskonałe źródło błonnika.

SKŁADNIKI

  • pęczek włoszczyzny
  • 20 dag młodego bobu lub fasolki szparagowej (świeżych lub mrożonych)
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka opłucz, zalej wodą (ok. 1,5 l), posól i zagotuj.
  • Włoszczyznę oczyść, pokrój na paseczki, dodaj do skrzydełek i gotuj ok. 35 minut.
  • Bób opłucz, gotuj w osolonej wodzie ok. 20 minut.
  • Odcedź, obierz z łupin, dodaj do zupy pod koniec gotowania (fasolkę szparagową oczyść, pokrój na kawałki, opłucz i dodaj do zupy w połowie gotowania). Skrzydełka wyjmij, obierz mięso z kości i włóż do zupy.
  • Zupę nalej do talerzy, posyp natką.

M jak Mama