Zupa hamburgerowa: przepis na idealnie sycącą i łatwą do przygotowania zupę
2021-09-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa hamburgerowa to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe, które jest nie tylko smaczne i sycące, ale też zdrowe, bo przygotowane na mięsie wołowym z dużą ilością warzywnych dodatków
SKŁADNIKI
- około 1 kg mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka 400 g pomidorów krojonych
- 1 puszka 400 g kukurydzy
- 500 g ziemniaków
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 litry wywaru warzywnego
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte łodygi selera naciowego pokroić drobno.
- Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do selera. Marchew pokroić w plasterki i dodać do pozostałych warzyw.
- Drobno pokrojone czosnek i papryczkę chili dodać do warzyw i wymieszać.
- Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i mięso, smażyć ponad 10 minut.
- Dodać warzywa, i przyprawy, chwilę posmażyć do odparowania nadmiaru wody z warzyw.
- Zalać wywarem i gotować całość pod przykryciem, od momentu zagotowania 10-15 minut, do miękkości ziemniaków.
- Następnie dodać pomidory, odsączoną kukurydzę, koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i gotować klika minut. Ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z pieczywem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?