Zupa hamburgerowa: przepis na idealnie sycącą i łatwą do przygotowania zupę

Zupa hamburgerowa: przepis na idealnie sycącą i łatwą do przygotowania zupę
Autor: Shutterstock Zupa hamburgerowa to doskonałe w smaku danie jednogarnkowe.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa hamburgerowa to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe, które jest nie tylko smaczne i sycące, ale też zdrowe, bo przygotowane na mięsie wołowym z dużą ilością warzywnych dodatków

SKŁADNIKI

  • około 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka 400 g pomidorów krojonych
  • 1 puszka 400 g kukurydzy
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  •  2 litry wywaru warzywnego 
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte łodygi selera naciowego pokroić drobno.
  • Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do selera. Marchew pokroić w plasterki i dodać do pozostałych warzyw.
  • Drobno pokrojone czosnek i papryczkę chili dodać do warzyw i wymieszać.
  • Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i mięso, smażyć ponad 10 minut.
  • Dodać warzywa, i przyprawy, chwilę posmażyć do odparowania nadmiaru wody z warzyw.
  • Zalać wywarem i gotować całość pod przykryciem, od momentu zagotowania 10-15 minut, do miękkości ziemniaków.
  • Następnie dodać pomidory, odsączoną kukurydzę, koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i gotować klika minut. Ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z pieczywem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej