Zupa gryczana z pieczarkami: oryginalny pomysł
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smaczna zupa gryczana z pieczarkami dostarczy organizmowi cennych mikroelementów i błonnika. Rozgrzeje i nasyci, dlatego doskonała jest na chłodne dni. Przepis sprawdzony, domowy i łatwy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g pieczarek
- marchewka
- seler
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- pietruszka
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- majeranek
- kolendra
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w garnku i zeszklić cebulę.
- Warzywa (oprócz ziemniaków) i kaszę dodać do cebuli. Smażyć przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić kminkiem.
- Do garnka dodać pokrojone na pół pieczarki i dusić całość przez 5 minut.
- Warzywa z kaszą zalać gorącym bulionem warzywnym, dodać do całości ziemniaki.
- Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut, do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę doprawić ulubionymi ziołami.