Zupa czosnkowo-imbirowa na bulionie drobiowym

2021-03-29
Karolina Nowacka
Zupa czosnkowo-imbirowa na bulionie drobiowym
Autor: Shutterstock Zupa czosnkowo-imbirowa na bulionie drobiowym
łatwy
25 min
4

Na wzmocnienie odporności i zabezpieczenie się przed infekcjami polecamy zupę czosnkowo-imbirową na bulionie drobiowym. Dodatek kiełków zapewni zastrzyk witamin. Część bulionu możemy zamrozić w postaci domowych kostek bulionowych.

DOMOWE KOSTKI BULIONOWE

Przed dodaniem czosnku i imbiru gotowy bulion można zamrozić. Po schłodzeniu przecedzony wywar gotuj, aż część wody odparuje. Po wystudzeniu nalej do foremek na lód, włóż do zamrażalnika. Zamrożone kostki wyjmij z foremki, zapakuj do foliowej torebki, szczelnie ją zamknij. Przechowuj do pół roku w zamrażalniku. Takie kostki wrzuca się do wywaru, podobnie jak gotowe bulionowe.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kury
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 1/2 szklanki posiekanego czosnku
  • kawałek kłącza imbiru
  • 10 dag kiełków sojowych
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • sól, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukane mięso zalej zimną wodą, włóż listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu, posól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, zbierając od czasu do czasu szumowiny.
  • Po godzinie włóż oczyszczoną włoszczyznę i cebulę opaloną w łupince na palniku gazowym (nada bulionowi złoty kolor).
  • W osobnym rondlu na oliwie uduś czosnek i posiekany imbir, dodaj do bulionu.
  • Podawaj z kiełkami sojowymi, ewentualnie z kluskami lanymi.
Karolina Nowacka