Zupa czosnkowo-imbirowa na bulionie drobiowym
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Na wzmocnienie odporności i zabezpieczenie się przed infekcjami polecamy zupę czosnkowo-imbirową na bulionie drobiowym. Dodatek kiełków zapewni zastrzyk witamin. Część bulionu możemy zamrozić w postaci domowych kostek bulionowych.
DOMOWE KOSTKI BULIONOWE
Przed dodaniem czosnku i imbiru gotowy bulion można zamrozić. Po schłodzeniu przecedzony wywar gotuj, aż część wody odparuje. Po wystudzeniu nalej do foremek na lód, włóż do zamrażalnika. Zamrożone kostki wyjmij z foremki, zapakuj do foliowej torebki, szczelnie ją zamknij. Przechowuj do pół roku w zamrażalniku. Takie kostki wrzuca się do wywaru, podobnie jak gotowe bulionowe.
SKŁADNIKI
- 1/2 kury
- włoszczyzna
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 1/2 szklanki posiekanego czosnku
- kawałek kłącza imbiru
- 10 dag kiełków sojowych
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- sól, pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukane mięso zalej zimną wodą, włóż listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu, posól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, zbierając od czasu do czasu szumowiny.
- Po godzinie włóż oczyszczoną włoszczyznę i cebulę opaloną w łupince na palniku gazowym (nada bulionowi złoty kolor).
- W osobnym rondlu na oliwie uduś czosnek i posiekany imbir, dodaj do bulionu.
- Podawaj z kiełkami sojowymi, ewentualnie z kluskami lanymi.