Zupa czosnkowa: przepis na zupę kastylijską

2021-03-29
Zupa czosnkowa: przepis na zupę kastylijską
Autor: Shutterstock Rozgrzewająca zupa czosnkowa to ukojenie i pokrzepienie w chłodniejsze dni. 
łatwy
30 min
4

Zupa czosnkowa, to tradycyjne danie z hiszpańskiego regionu Kastylia. Zupa przygotowana z czosnku i papryki to prawdziwe pocieszenie w chłodniejsze dni. Już pierwsza łyżka zupy czosnkowej przynosi ukojenie i rozgrzewa. Wypróbuj prosty przepis na rozgrzewającą zupę z czosnku i papryki. 

SKŁADNIKI

  • 10 ząbków czosnku
  • 6 jaj (po 1 na osobę)
  • 12 kromek czerstwego chleba
  • 150 g hiszpańskiej szynki Serrano
  • 2 i pół litra bulionu mięsnego
  • 2 łyżki słodkiej papryki hiszpańskiej
  • 50 ml ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól i pieprz (do smaku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać czosnek, pokroić w plasterki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć aż czosnek nabierze koloru złota. Nie przypalić.
  • Dodać szynkę pokrojoną na małe kawałki oraz 1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki. Zamieszać i wlać bulion, gotować 20 minut.
  • Kromki czerstwego chleba spryskać wodą, usmażyć na oliwie, rumieniąc chleb z obu stron. Grzanki zdjąć z patelni posypać papryką.
  • Jajka wybić do miski. Wlać do zupy mieszając energicznie, lecz niezbyt dokładnie.
  • Zupę rozlać do talerzy, w każdym umieścić grzankę i niech się przez chwilę zmiękną.
Redakcja
więcej