Zupa czosnkowa: przepis na zupę kastylijską
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa czosnkowa, to tradycyjne danie z hiszpańskiego regionu Kastylia. Zupa przygotowana z czosnku i papryki to prawdziwe pocieszenie w chłodniejsze dni. Już pierwsza łyżka zupy czosnkowej przynosi ukojenie i rozgrzewa. Wypróbuj prosty przepis na rozgrzewającą zupę z czosnku i papryki.
SKŁADNIKI
- 10 ząbków czosnku
- 6 jaj (po 1 na osobę)
- 12 kromek czerstwego chleba
- 150 g hiszpańskiej szynki Serrano
- 2 i pół litra bulionu mięsnego
- 2 łyżki słodkiej papryki hiszpańskiej
- 50 ml ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sól i pieprz (do smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać czosnek, pokroić w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć aż czosnek nabierze koloru złota. Nie przypalić.
- Dodać szynkę pokrojoną na małe kawałki oraz 1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki. Zamieszać i wlać bulion, gotować 20 minut.
- Kromki czerstwego chleba spryskać wodą, usmażyć na oliwie, rumieniąc chleb z obu stron. Grzanki zdjąć z patelni posypać papryką.
- Jajka wybić do miski. Wlać do zupy mieszając energicznie, lecz niezbyt dokładnie.
- Zupę rozlać do talerzy, w każdym umieścić grzankę i niech się przez chwilę zmiękną.