Zupa „CZARDASZ”: przepis na pyszną zupę gulaszową z mięsem mielonym

2022-12-08
Zupa czardasz
Autor: Shutterstock Zupa „CZARDASZ” świetnie smakuje z ziemniakami lub fasolą z puszki. 
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa „CZARDASZ” z mięsem mielonym to pożywne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Pomysł zaczerpnięty z kuchni węgierskiej można twórczo rozwijać zmieniając lub dodając składniki. Zupa „Czardasz” świetnie smakuje w chłodniejsze dni. Wielbiciele pikantnych przypraw mogą ją dowolnie wzbogacać o ulubione przyprawy. 

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 czerwone papryki
  • słodka papryka (można zastąpić 1 łyżką papryki w proszku)
  • 5 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kostkę lub 2 puszki czerwonej fasoli
  • duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 litra wody
  • natka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone usmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tej samej patelni, na której było smażone mięso, również dołożyć do garnka.
  • Papryki pokroić w kostkę i dodać do mięsa i cebuli. Zalać wszystko wodą i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. 
  • Po 30 minutach duszenia dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez 30 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?