Zupa curry - aromatyczna i lekko rozgrzewająca zupa jarzynowa

2021-03-29
Zupa curry - aromatyczna i lekko rozgrzewająca zupa jarzynowa
Autor: Shutterstock Zupa curry - aromatyczna i lekko rozgrzewająca zupa jarzynowa
łatwy
15 min
4

Curry jest przyprawą która nie tylko daje smak i aromat, ale też poprawia trawienie i ma właściwości rozgrzewające. Zupa curry to doskonała, aromatyczna zupa z ryżem jaśminowym, która będzie doskonałym wstępem przed drugim daniem

SKŁADNIKI

  • 1 bulion drobiowo-wołowy lub warzywny
  • 3 łyżki curry
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • kawałek imbiru ok. 1 cm
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 papryka żółta
  • 100 gramów ryżu jaśminowego
  • sól do smaku (opcjonalnie)
  • 1 mała śmietana do zup
  • zielona pietruszka lub koperek do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesmażyć na oleju posiekaną drobno cebulę i pokrojone w paski albo starte na grubych okach tarki warzywa oraz starty na drobnych okach tarki imbir, smażyć aż papryka nieco zmięknie.
  • Dodać ryż, zalać 1,5 litra wody. Dodać bulion, warzywa z patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać curry, wymieszać  i gotować razem aż ryż będzie miękki. Przyprawić ostrą papryką.
  • Przed podanie dodać śmietanę, wymieszać, zagotować. Rozlać na talerze i udekorować posiekaną zieleniną.