Zupa curry - aromatyczna i lekko rozgrzewająca zupa jarzynowa
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Curry jest przyprawą która nie tylko daje smak i aromat, ale też poprawia trawienie i ma właściwości rozgrzewające. Zupa curry to doskonała, aromatyczna zupa z ryżem jaśminowym, która będzie doskonałym wstępem przed drugim daniem
SKŁADNIKI
- 1 bulion drobiowo-wołowy lub warzywny
- 3 łyżki curry
- 2-3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 marchew
- kawałek imbiru ok. 1 cm
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki
- 1 papryka żółta
- 100 gramów ryżu jaśminowego
- sól do smaku (opcjonalnie)
- 1 mała śmietana do zup
- zielona pietruszka lub koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesmażyć na oleju posiekaną drobno cebulę i pokrojone w paski albo starte na grubych okach tarki warzywa oraz starty na drobnych okach tarki imbir, smażyć aż papryka nieco zmięknie.
- Dodać ryż, zalać 1,5 litra wody. Dodać bulion, warzywa z patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać curry, wymieszać i gotować razem aż ryż będzie miękki. Przyprawić ostrą papryką.
- Przed podanie dodać śmietanę, wymieszać, zagotować. Rozlać na talerze i udekorować posiekaną zieleniną.