Zupa cukiniowa - przepis na zupę krem z cukinii
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Cukinia w Polsce pojawiła się kilkanaście lat temu i od razu zdobyła uznanie. Jest delikatniejsza w smaku od rodzimych kabaczków i daje możliwość przygotowania wielu niebanalnych dań. Można ją jeść na surowo, duszoną, smażoną, gotowaną, grillowaną. Nadaje się też na sałatki, zupy, gulasze, placki i marynaty. Tym razem podajemy przepis na zupę krem z cukinii. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 6 - 8 młodych cukinii
- kostka topionego serka ementalskiego
- 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- chleb tostowy bez skórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyć, obciąć końce. Pokroić na grube plastry. Włożyć do garnka, podlać trochę (1/2 szklanki) wody. Przykryć. Gotować do chwili, gdy staną się miękkie i szkliste.
- Odstawić, zmiksować blenderem na krem. Pod koniec blendowania dodać pokrojony na kawałki serek topiony i przyprawy.
- Postawić na ogień, podgrzać bez gotowania.
- Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na patelni lub zrumienić w piekarniku.
- Zupę podawać posypaną grzankami, ozdobioną listkiem mięty.