Zupa chlebowa ogórkowa. Szybki i sycący obiad w chłodny dzień

zupa chlebowa ogórkowa
Autor: Shutterstock Zupa chlebowa ogórkowa jest łatwa, szybka i pyszna.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kto lubi zupy, powinien sprawdzić ten łatwy i szybki przepis. Zupa chlebowa ogórkowa jest pełna smaku i aromatu. To sycące danie, które rozgrzeje i doda energii po całym dniu pracy. Do przyrządzenia zupy można wykorzystać resztki i stworzyć nową potrawę w stylu zero waste.

Jak zrobić zupę chlebową ogórkową?

Do wywarze warzywnym i soku z ogórków kiszonych gotuje się pokrojony w kostkę czerstwy chleb. Dodaje się też czosnek, marchewkę i ugotowane wcześniej ziemniaki. Zupę gotuje się kilka minut, a następnie miksuje na gładki krem. Najlepiej smakuje z podsmażonym boczkiem i posypana posiekanym koperkiem.

Przepis na zupę chlebową ogórkową

  • To łatwy i szybki przepis na pyszną i aromatyczną zupę.
  • Lista składników nie jest długa. Do zupy można wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. W ten sposób czerstwy chleb czy sok z ogórków kiszonych nie zmarnują się.
  • Zupę można ugotować na rosole lub wywarze mięsnym.
  • Miseczki z zupą można posypać startym żółtym serem, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
  • Weganie mogą pominąć dodatek boczku i zamienić go na roślinny odpowiednik.

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek wywaru warzywnego
  • 300 g czerstwego chleba
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni, aż zacznie się wyginać i rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  • Chleb pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać wywar warzywny i sok z ogórków kiszonych. Dodać przeciśnięty przez praskę, startą na tarce marchewkę i ugotowane ziemniaki. Doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Garnek zestawić z ognia i zmiksować na gładki krem.
  • Zupę podawać z boczkiem i posypaną koperkiem.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej