Zupa cebulowa: przepis na zupę krem z cebuli z mlekiem kokosowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zupa cebulowa nie zachwyca może swoim wyglądem, ale smakiem jak najbardziej. Poza tym jest jedną z najszybszych i najtańszych zup. Aby wyglądała i smakowała jeszcze lepiej polecamy zmiksować ją blenderem i zabielić mlekiem kokosowym. Zupę cebulową najczęściej podaję się z grzankami chlebowymi, które można bardzo szybko przygotować w domu. Wystarczy jedynie kilka kromek chleba, masło i czosnek. Tak przygotowane grzanki możemy przechowywać i stosować do zup i sałatek.
SKŁADNIKI
- 1 kg cebuli
- 1 marchew
- mleko kokosowe
- sól, pieprz i curry (ewentualnie cynamon)
- grzanki chlebowe (do przygotowania potrzebne jest masło, czosnek i chleb razowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle.
- Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać marchew.
- Wymieszać i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Doprawić.
- Chleb razowy pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony czosnek, chwilę smażyć tak, by czosnek się nie przypalił.
- Następnie wrzucić chleb pokrojony w kostkę (może być pieczywo razowe lub pszenne).
- Smażyć, aż się zarumienią (tak przygotowane grzanki możemy przechowywać w suchym pojemniku nawet do kilku miesięcy).
- Zupę zmiksować blenderem i dodać mleko kokosowe. Dodać grzanki.