Zupa brukselkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa brukselkowa przygotowana wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest doskonale zbilansowana. Jedna porcja ma 270 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- ½ cebuli
- ½ marchewki
- 1/3 korzenia pietruszki
- 100 g brukselki (może być mrożona)
- 2-3 łodygi koperku
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa (oprócz brukselki) pokroić w plastry lub drobną kostkę.
- Podsmażyć je na maśle w garnku do zeszklenia.
- Zalać wszystko gorącym bulionem. Dodać brukselkę.
- Gotować pod przykryciem kilka minut.
- Następnie wrzucić zieleninę, doprawić, gotować do miękkości warzyw.
- Zupę zaprawić łyżką śmietany.