Zupa z batatów i zielonej soczewicy: przepis na wegańską zupę ze słodkich ziemniaków z soczewicą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Zupa ze słodkich ziemniaków, czyli batatów, z pożywną zieloną soczewicą to doskonałe danie na chłodne dni. Zupa z batatów doprawiona egzotyczną mieszanką przypraw doskonale smakuje i dostarcza wszystkich składników niezbędnych organizmowi.
SKŁADNIKI
- 1 batat (słodki ziemniak), czyli około 300 g
- 1/3 szklanki zielonej soczewicy
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 mała cebula lub 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki bulionu warzywnego
- pół puszki mleka kokosowego
- po pół łyżeczki: kminku, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, oregano, naci kolendry
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Batata, cebulę i czosnek obrać. Batata pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojonego słodkiego ziemniaka, cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty albo do zeszklenia cebuli.
- Soczewicę wypłukać, odcedzić i dodać do warzyw. Dodać przyprawy zamieszać, smażyć pół minuty.
- Dolać 1 l wrzątku i dodać kostki bulionowe. Wszystko razem zagotować.
- Dodać mleko kokosowe na wrzącą zupę. Gotować jeszcze 5 minut.
- Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i rozlać.
- Podawać z krakersami, indyjskim chlebem pita lub pełnoziarnistą bagietką.