Zupa z batatów i zielonej soczewicy: przepis na wegańską zupę ze słodkich ziemniaków z soczewicą

2021-03-29
Wegańska zupa z batatów i zielonej soczewicy: przepis na zupę ze słodkich ziemniaków z soczewicą
Autor: thinkstockphotos.com Wegańska zupa z batatów i zielonej soczewicy z dodatkiem mleka kokosowego jest pyszna i pożywna. 
łatwy
15 min
4

Zupa ze słodkich ziemniaków, czyli batatów, z pożywną zieloną soczewicą to doskonałe danie na chłodne dni. Zupa z batatów doprawiona egzotyczną mieszanką przypraw doskonale smakuje i dostarcza wszystkich składników niezbędnych organizmowi. 

SKŁADNIKI

  • 1 batat (słodki ziemniak), czyli około 300 g
  • 1/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • pół puszki mleka kokosowego
  • po pół łyżeczki: kminku, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, oregano, naci kolendry
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Batata, cebulę i czosnek obrać. Batata pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojonego słodkiego ziemniaka, cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty albo do zeszklenia cebuli.
  • Soczewicę wypłukać, odcedzić i dodać do warzyw. Dodać przyprawy zamieszać, smażyć pół minuty.
  • Dolać 1 l wrzątku i dodać kostki bulionowe. Wszystko razem zagotować. 
  • Dodać mleko kokosowe na wrzącą zupę. Gotować jeszcze 5 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i rozlać. 
  • Podawać z krakersami, indyjskim chlebem pita lub pełnoziarnistą bagietką.
Redakcja
więcej