To idealna alternatywa dla klasyki. Rozgrzewająca i sycąca zupa na każdy dzień

To idealna alternatywa dla klasyki. Rozgrzewająca i sycąca zupa na każdy dzień
Autor: Sergii Koval/ Shutterstock
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Papryka faszerowana to ulubieniec wielu. A co jeśli powiemy wam, że można przygotować zupę w dokładnie tym stylu? Zupa à la papryka faszerowana to danie, które rozgrzewa, syci i smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników a efekt końcowy rozkocha w sobie każdego. Zachwyć rodzin tą aromatyczną zupą.

Zupa, która jest wariacją klasycznego przepisu. Zasmakuje każdemu

Jesień trwa w najlepsze, a kiedy za oknem pogoda nie dopisuje, najlepiej sięgnąć po aromatyczne zupy. Jeśli jednak mamy już dość jedzenia rosołów czy pomidorowych, ta zupa może okazać się idealnym rozwiązaniem. Zupa w stylu papryki faszerowanej wychodzi prosta, pyszna i niezwykle sycąca.

Wystarczy kilka prostych składników, by móc się rozkoszować tym przepysznym posiłkiem, a całość jest tak prosta, że nikomu nie powinna sprawić problemów. Jest to prostszy i szybszy sposób na przygotowanie faszerowanej papryki. To alternatywa dla klasyki, którą kocha wielu.

Sycąca i prosta w przygotowaniu. Zachwyć się aromatyczną zupą

Ta zupa jest niezwykle sycąca i prosta w przygotowaniu, a jej aromat zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Można podawać ją samodzielnie albo z kromką świeżego chleba - to wszystko zależy od naszych preferencji.

Jeśli więc mamy ochotę na paprykę faszerowaną, ale nie mamy długo stać w kuchni, ta wersja sprawdzi się idealnie. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by rozkoszować się ukochanym smakiem w szybki i prosty sposób!

SKŁADNIKI

  • 200-300 g mielonego mięsa 
  • 1 duża zielona papryka, posiekana drobno
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 50 g pieczarek, pokrojonych drobno
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 100 g surowego ryżu
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni.
  • Dodać oba rodzaje papryki i cebulę, a gdy cebule się zeszkli, dodać jeszcze pieczarki. 
  • Gdy pieczarki zaczną się rumienić, wlać bulion.
  • Dodać pomidory z puszki, opłukać puszkę i tę wodę wlać również do zupy.
  • Dodać koncentrat i uzupełnić zupę 1 szklanką przegotowanej wody. 
  • Dodać suszone zioła przyprawowe i cukier.
  • Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać ryż i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
  • Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Podawać z natką pietruszki. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej