Tania zupa warzywna z mielonym mięsem: łatwy przepis na sycący posiłek
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tania zupa warzywna z mielonym mięsem, czyli mięsną wkładką zadowoli każdy apetyt. To łatwy przepis na sycący posiłek na przednówku, gdy mrożone warzywa są tańsze od świeżych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g mielonej wołowiny lub mięsa wołowo-wieprzowego
- 450 g mrożonych warzyw na zupę, mieszanki: marchwi, pora, fasoli szparagowej, pietruszki lub innej mieszanki warzywnej
- 4-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 4 kostki bulionu wołowego
- 2 l wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać garnek z grubym dnem.
- Dodać mięso i chwilę smażyć, aż zmieni kolor na jasno-szary.
- Dodać mrożone warzywa. Myśmy użyli resztki dwóch mrożonek: z fasolką szparagową i z papryką.
- Dodać ziemniaki, kostki rosołowe i wodę.
- Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.
- Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać ze świeżym chlebem.