Szybka zupa marchewkowa z imbirem
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zupa marchewkowa to sprytny sposób, by podać marchewkę dzieciom, które za nic nie chcą jej przyjąć w stanie surowym. Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa, a dodatek imbiru chroni przed przeziębieniem.
SKŁADNIKI
- 2-3 kostki bulionowe
- 6 dużych marchewek
- 2 duże ziemniaki
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka imbiru np. Cykoria
- 2 łyżki suszu z pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kostki rosołowe gotujemy z wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dodajemy obraną marchew i ziemniaki, gotujemy ok. 30 minut.
Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy sól, susz z pietruszki, doprawiamy imbirem i pieprzem.
W razie potrzeby rozrzedzamy wodą.
Możliwe dodatki: grzanki, kleks śmietany lub w wersji dietetycznej – natka pietruszki.