Rozgrzewający krem z marchewki: pyszna zupa na chłodne dni
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa krem z marchewki z dodatkiem imbiru i czosnku to rozgrzewająca propozycja na chłodne dni. Doskonale smakuje bo duet marchewka i imbir jest nadzwyczaj zgodny, a na dodatek dostarcza witamin i mikroelementów.
SKŁADNIKI
- 600 ml bulionu warzywnego
- pięć dużych marchewek
- jedna pietruszka
- jedna cebula
- ząbek czosnku
- korzeń imbiru (2-3 cm)
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na maśle szklimy cebulę i czosnek, dodajemy kmin rzymski. Po chwili dorzucamy marchewki i pietruszkę pokrojone w cienkie talarki. Smażymy około kwadransa, mieszając od czasu do czasu.
- Imbir ścieramy na tarce i dodajemy do warzyw. Zalewamy wszystko bulionem, solimy, pieprzymy i dosypujemy kurkumę, gotujemy przez 30 minut. Na koniec wszystko miksujemy.
- Do podania możemy dodać groszek ptysiowy, świeżą bazylię lub tymianek, kroplę zredukowanego octu balsamicznego, a nawet odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. Dla lubiących mięso: kilka podsmażonych plastrów chudego, wędzonego boczku.