Rozgrzewająca zupa czosnkowa z wędzonką: przepis
2021-03-29
łatwy
140 min
4
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z wędzonką świetnie sprawdzi się jesienią i zimą. Czosnek to bowiem naturalne lekarstwo na przeziębienie. Zupa z czosnkiem przypomina nieco wielkanocny żurek, więc zachwyci miłośników tradycyjnych dań polskich.
SKŁADNIKI
- 700 g żeberek wędzonych
- 150 g boczku wędzonego
- 5 suszonych borowików
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 18%
- przyprawy KAMIS: 3-5 Liści laurowych; 5 szt. Ziela angielskiego; 3 łyżki Czosnku suszonego w płatkach Specialite; Przyprawa do żurku i barszczu białego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wędzonkę zalać zimną wodą.
- Dodać namoczone grzyby, całą cebulę, płatki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu około 2 godz.
- Ugotowaną wędzonkę i grzyby posiekać w paski, ponownie włożyć do wywaru, dodać przyprawę do żurku i barszczu białego, zagotować, dodać śmietankę. Można podawać z plastrami białej kiełbasy.