Przepisy na Halloween: zupa dyniowa z jabłkami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa krem z dyni to świetny przepis na Halloween, zwłaszcza podana w niecodzienny, trochę makabreskowy sposób. Sprawdź, jak zrobić zupę krem z dyni i jabłek podawany z serem gorgonzola i orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI
- pół kilograma upieczonej dyni bez skóry
- 2 jabłka średniej wielkości
- 1 łyżki oleju roślinnego
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- mała papryczka chili
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 litra bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj około 1 kilograma dyni. Warzywo umyj i pokrój na 6 części, usuń pestki. Tak przygotowaną dynię ułóż na blasze, skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
- Dynię piecz przez około godzinę lub do czasu aż będzie miękka.
- Łyżką wydrąż miąższ z upieczonej dyni i zmiksuj ją blenderem na gładkie purée. Teraz odmierz ilość potrzebną do zupy dyniowo-jabłkowej.
- Przygotowanie zupy: Podgrzej olej w większym garnku i dodaj cebulę. Cebulę smaż do momentu zeszklenia, a następnie dodaj starty czosnek, imbir i przekrojone na pół chili. Wszystko smaż około 2 minut.
- Teraz dodaj jabłka (obrane, pokrojone w kostkę i bez pestek). Smaż wszystko przez około 4-5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2-3 łyżki bulionu.
- Teraz należy dodać upieczoną dynię. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować.
- Do gotującego się wywaru dodajemy bulion tak, by sięgał ponad poziom warzyw. Gotujemy pod przykryciem.
- Gdy warzywa zmiękną, trzeba zmiksować wszystko na gładkie puree.
- Zupę można podawać z niewielką ilością pokruszonego sera gorgonzola i orzechami włoskimi.