Pot-au-feu z kurczaka - przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pot-au-feu to dwa dania w jednym. Z jednej strony aromatyczny, esencjonalny rosół, gotowany wiele godzin. Z drugiej - danie główne złożone z gotowanego mięsa i warzyw podawane z korniszonami, solą i musztardą diżońską. Oryginalnie, wg przepisu pochodzącego sprzed wieków, gotuje się go z warzyw i mięsa wołowego. Ale można też - w wersji uwspółcześnionej - użyć kurczaka.
SKŁADNIKI
- 4 tuszki kurczaka (1-1,5 kg)
- 2 kg szyjek z kurczaka
- 2 litry wody
- 4 duże marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 pory (biała część)
- mała cukinia
- 8 małych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- listek laurowy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki obierz, przekrój wzdłuż na pół. Wzdłuż na pół przekrój też łodygi selera oraz pory. Pory następnie zwiąż razem. Cukinię pokrój w słupki. Cebule przekrój na pół.
- Do garnka z wodą włóż szyjki kurczaka, czosnek, 1 cebulę, natkę i listek laurowy. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 3 godziny, zdejmując w wierzchu tłuszcz i szumując. Następnie odcedź rosół.
- Do czystego rosołu włóż tuszki kurczaka, dodaj sól, pieprz i gotuj jeszcze przez 2,5 godziny.
- Następnie dodaj pozostałe warzywa i gotuj przez pół godziny. Francuzi gotują ziemniaki oddzielnie - i my też to polecamy - dla zachowania klarowności bulionu.
- Podawaj połówki tuszek w miseczkach z porcją warzyw z rosołu, z dodatkiem korniszonów i francuskiej musztardy. Możesz też podać mięso i jarzyny w gorącym bulionie.