Polewka winna, czyli pyszna zupa z białego wina
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Polewka winna według przepisu ze starej książki kucharskiej to doskonały pomysł dla lubiących eksperymenty i dania z dodatkiem alkoholu. Wypróbujcie nasz przepis na zupę z wina i żółtek - prawdziwie muślinową w konsystencji i intrygującą w smaku.
SKŁADNIKI
- 1/2 l wina białego
- 1/4 l wody
- 8 dag cukru
- 3-4 goździki
- kawałek cynamonu
- 2 żółtka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wino zagotować z wodą i przyprawami.
- Żółka ubić z cukrem na kogel mogel, podgrzewając w kąpieli wodnej, by zgęstniały.
- Dolewać do nich po trochu gorącego wina - cały czas ubijając i powoli podgrzewając - do uzyskania delikatnej piany. Uważać, by płyn się nie zagotował, bo żółtka się zetną.
- Podawać w bulionówkach albo miseczkach w towarzystwie biszkoptów