Polewka winna, czyli pyszna zupa z białego wina

2021-03-29
Polewka winna, czyli pyszna zupa z białego wina
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z białego winna i żółtek może być także doprawiona wanilią.
łatwy
20 min
4

Polewka winna według przepisu ze starej książki kucharskiej to doskonały pomysł dla lubiących  eksperymenty i dania z dodatkiem alkoholu. Wypróbujcie nasz przepis na zupę z wina i żółtek - prawdziwie muślinową w konsystencji i intrygującą w smaku. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 l wina białego
  • 1/4 l wody
  • 8 dag cukru
  • 3-4 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 2 żółtka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wino zagotować z wodą i przyprawami. 
  • Żółka ubić z cukrem na kogel mogel, podgrzewając w kąpieli wodnej, by zgęstniały.
  • Dolewać do nich po trochu gorącego wina - cały czas ubijając i powoli podgrzewając - do uzyskania delikatnej piany. Uważać, by płyn się nie zagotował, bo żółtka się zetną.
  • Podawać w bulionówkach albo miseczkach w towarzystwie biszkoptów