Pokrzepiająca zupa jarzynowa z klopsikami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Zupa jarzynowa z klopsikami to krzepiące danie z wkładką - idealne na chłodniejsze dni. Pożywna zupa jarzynowa i sycące mięsne frykadelki sprawdzą się, jako posiłek dla całej rodziny.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g drobiowego mięsa mielonego
- 0,5 łyżeczki zmielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
- 2 łyżki oleju
- 4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszać z kminkiem, pieprzem i solą. Wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować 20 kulek, po 5 na 1 osobę.
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starte warzywa i smażyć 2-4 minuty.
- Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą ugotowane.
- Na wrzącą zupę dodać mięsne klopsiki. Gotować jeszcze 3-5 minut.
- Podawać zupę posypaną natką pietruszki.