Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Flaki po meksykańsku, zwane Menudo, to pożywne danie jednogarnkowe. Są pikantne i esencjonalne. Będą smakowały wielbicielom ostrej kuchni. W oryginale przygotowuje się je na wywarze z wędzonych nóżek wieprzowych. Jeśli jednak użyjesz wędzonej papryki lub dodasz kawałek wędzonego boczku, otrzymasz ten sam aromat i smak.
Wywar na nóżkach wieprzowych zawsze wymaga przecedzenia, aby usunąć drobne kości.
Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej
SKŁADNIKI
- 2 l rosołu wieprzowego lub wody
- 1 kg blanszowanych flaków wołowych
- 1 kg nóżek wieprzowych
- 1 łyżka smalcu wieprzowego lub oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czerwonych płatków chili
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka oregano
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego lub kminku zwyczajnego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 średnia papryczka jalapeño
- 1 wędzona papryczka habanero z puszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka natki kolendry
- 1 limonka pokrojona na „ósemki”
- kilkanaście nachosów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę upiec w całości w piekarniku.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec. Nóżki wieprzowe obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Zalać obsmażone nóżki 2 litrami wody lub bulionu, dodać przyprawy: upieczoną cebulę, czosnek, oregano, majeranek, liść laurowy, wędzoną paprykę, płatki chili, kmin i gotować około 2-3 godzin lub do miękkości. Szumowiny starannie usunąć.
- Ugotowane nóżki wyjąć, wywar przecedzić, kości oczyścić z mięsa, mięso posiekać i dodać do wywaru.
- Do wywaru dodać blanszowane flaki oraz pokrojoną papryczkę. Posolić i gotować przez 30 minut lub do chwili gdy flaki będą miękkie.
- Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę.
- Rozlać do talerzy, podawać z posiekaną natką kolendry, szczypiorkiem, cząstką limonki do wyciśnięcia i pokruszonymi nachosami.