Ostra zupa z awokado - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

2021-03-29
przepis-na-ostra-zupe-z-awokado.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Awokado ma dość delikatny smak - dobrze więc komponuje się z ostrzejszymi składnikami
łatwy
40 min
4

Smaczna, pożywna, łatwa w przygotowaniu - sprawdź nasz przepis na ostrą zupę z awokado. Polecana nie tylko dla miłośników pikantnych dań. Jak ją przygotować krok po kroku?

SKŁADNIKI

  • 5 piersi z kurczaka (pojedynczych)
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 awokado
  • 4 średnie pomidory
  • 1-2 papryczki jalapeno
  • 2 cebulki dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • chipsy kukurydziane
  • oliwa
  • kolendra
  • oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka pokroić w paseczki. Miąższ z 2 awokado pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę (wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).
  • Cebulki dymki pokroić w plastry. Posiekać na drobno czosnek. Jedną lub dwie - w zależności od stopnia pikantności, jaki chcesz uzyskać - papryczki jalapeno posiekać na drobno. Z limonki wycisnąć sok.
  • Rozgrzać oliwę, dodać plasterki kurczaka, posiekany czosnek i oregano. Według uznania doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut.
  • Wlać bulion drobiowy, sok z limonki i gotować do momentu, aż kurczak będzie miękki, około 10 minut.
  • Do miski wlać zupę, posypać awokado, pomidorami, cebulą, papryczkami jalapeno i posiekaną na drobno kolendrą.
  • Zupę można jeść z pokruszonymi chipsami kukurydzianymi.