Ostra zupa z awokado - jak zrobić? [sprawdzony przepis]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Smaczna, pożywna, łatwa w przygotowaniu - sprawdź nasz przepis na ostrą zupę z awokado. Polecana nie tylko dla miłośników pikantnych dań. Jak ją przygotować krok po kroku?
SKŁADNIKI
- 5 piersi z kurczaka (pojedynczych)
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 awokado
- 4 średnie pomidory
- 1-2 papryczki jalapeno
- 2 cebulki dymki
- 4 ząbki czosnku
- 1 limonka
- chipsy kukurydziane
- oliwa
- kolendra
- oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka pokroić w paseczki. Miąższ z 2 awokado pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę (wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).
- Cebulki dymki pokroić w plastry. Posiekać na drobno czosnek. Jedną lub dwie - w zależności od stopnia pikantności, jaki chcesz uzyskać - papryczki jalapeno posiekać na drobno. Z limonki wycisnąć sok.
- Rozgrzać oliwę, dodać plasterki kurczaka, posiekany czosnek i oregano. Według uznania doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut.
- Wlać bulion drobiowy, sok z limonki i gotować do momentu, aż kurczak będzie miękki, około 10 minut.
- Do miski wlać zupę, posypać awokado, pomidorami, cebulą, papryczkami jalapeno i posiekaną na drobno kolendrą.
- Zupę można jeść z pokruszonymi chipsami kukurydzianymi.