Ogórkowa ze świeżych ogórków - lekka i pożywna zupa na koniec lata
2020-08-26

łatwy
25 min
4
Ogórkowa ze świeżych ogórków - czemu nie? Nie próbowaliście jeszcze takiej zupy? Zróbcie to koniecznie! Lekka, ale pożywna, gęsta i pełna smaku - taka jest ogórkowa ze świeżych ogórków. Na dodatek zrobicie ją w pół godziny.
SKŁADNIKI
- 1/2 cebuli
- 1 mały por
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 4 ogórki gruntowe
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 4 ziemniaki
- łyżka posiekanego koperku
- 80 ml śmietanki 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę masła i smażyć mieszając, aż się zeszkli.
- Dokładnie umytego pora pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do garnka i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka razem z drugą łyżką masła i mieszając smażyć przez około 2 minuty.
- Dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. Wlać gorący bulion i zagotować.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, przykryć i gotować przez około 15 minut.
- Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy i gotować przez ok. 5 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodać koperek.
- Śmietankę wlać do kubka, zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać do garnka.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?