Odżywcza zupa z warzywami i grzybami wzmacniająca odporność: gotowa w 30 minut!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Głodny, zziębnięty i zestresowany organizm to również osłabiony układ odpornościowy. Dlatego warto go wspierać odżywczą zupą z warzywami i grzybami. Warzywa to bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, rekomendowanych wszystkim, którzy chcą żyć w zdrowiu. Grzyby wspomagają naszą odporność. Kurkuma ma silne działanie stymulujące układ immunologiczny. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne. Oregano do skuteczny środek przeciwbakteryjny. Kojący ciepły bulion pity powolutku zmniejsza stres, czyli wzmacnia układ odpornościowy. Zatem do dzieła! Potrzebujesz tylko 30 minut!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki posiekanej marchwi
- 1/2 szklanki posiekanego selera
- 1 szklanka cienko pokrojonych grzybów
- 3/4 szklanki posiekanej papryki
- 1 szklanka ćwiartki cukinii (pokroić wzdłuż, następnie ponownie na pół i pokroić na ćwiartki)
- 4 szklanki wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki całych nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę.
- Dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i seler. Smaż, aż warzywa zmiękną, zajmie to około 5 minut.
- Dodaj dodatkowe warzywa - grzyby, paprykę i cukinię - i wszystkie przyprawy i kontynuuj smażenie na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, czyli około 5 minut.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj bulion warzywny i zagotuj.
- Podawaj póki ciepłe.