Mini pulpeciki do rosołu: przepis na pyszny dodatek do rosołu
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Rosół podany z pulpecikami staje się bardzo sycącą zupą i może stanowić jednodaniowy obiad. Jak zrobić mini pulpeciki z mięsa drobiowego, które zmienią rosół w jednogarnkowe danie?
Niektórzy gotują pulpeciki bezpośrednio w rosole, ale przez to zupa przestaje być klarowna, a pulpeciki pozostawione w niej np na drugi dzień także tracą na konsystencji i smaku. Lepiej więc ugotować pulpeciki oddzielnie i porcjować w miarę potrzeb i apetytów biesiadników.
SKŁADNIKI
- 50 dag mięsa drobiowego mielonego (może być pół na pół zmieszane z cielęciną)
- 1 mała bułka namoczona w mleku i dobrze odciśnięta
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mąką do obtoczenia pulpecików
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wymieszać z bułką, przyprawami i jajkiem. Dobrze wyrobić na gładką masę.
- Rękami wysmarowanymi tłuszczem toczyć z mięsa malutkie pulpeciki i obtaczać je w mące.
- Pulpeciki gotować we wrzącej osolonej wodzie, ok. 5 minut. Odcedzić, ostudzić.
- Pulpeciki podawać w gorącym rosole.