Marokańska zupa z kurczaka i ciecierzycy - pełnia smaku na talerzu
2022-08-02
łatwy
25 min
4
Marokańska zupa z ciecierzycy dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczna. Białko roślinne z ciecierzycy i białko zwierzęce z kurczaka odpowiadają za długo utrzymujące się poczucie sytości. Jednak zupa nie jest tucząca, bo zawiera bardzo mało tłuszczu.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 300 g pomidorów - z puszki lub świeżych
- 300 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy 1
- /2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 litra bulionu
- 1/2 litra wody
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć filet z kurczaka na złoto z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i rozdrobnić na kawałki.
- Pozostałą oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i imbir i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Wsypać kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i cynamon. Wszystko przesmażyć 1-2 minuty mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
- Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. Wszystko zalać bulionem i wodą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 20 minut.
- Wrzucić ciecierzycę i pokrojone na kawałki pomidory obrane ze skórki. Przyprawić solą i pieprzem, gotować kolejne 10 minut.
- Na końcu dodać usmażonego kurczaka w kawałkach i sok z cytryny. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Zobacz galerię z przepisami na inne zupy