Marokańska zupa z kurczaka i ciecierzycy - pełnia smaku na talerzu

Marokańska zupa z kurczaka i ciecierzycy - pełnia smaku na talerzu
Autor: Shutterstock Ta zupa to prawdziwe pokrzepienie - skarbnica witain i mikroelementów
łatwy
25 min
4

Marokańska zupa z ciecierzycy dzięki dodatkowi przypraw jest bardzo aromatyczna. Białko roślinne z ciecierzycy i białko zwierzęce z kurczaka odpowiadają za długo utrzymujące się poczucie sytości. Jednak zupa nie jest tucząca, bo zawiera bardzo mało tłuszczu.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 g pomidorów - z puszki lub świeżych
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 1
  • /2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 litra bulionu
  • 1/2 litra wody
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć filet z kurczaka na złoto z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i rozdrobnić na kawałki.
  • Pozostałą oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i imbir i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Wsypać kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i cynamon. Wszystko przesmażyć 1-2 minuty mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
  • Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. Wszystko zalać bulionem i wodą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 20 minut.
  • Wrzucić ciecierzycę i pokrojone na kawałki pomidory obrane ze skórki. Przyprawić solą i pieprzem, gotować kolejne 10 minut.
  • Na końcu dodać usmażonego kurczaka w kawałkach i sok z cytryny. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Zobacz galerię z przepisami na inne zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej