Kremowa zupa z pieczonej papryki i kalafiora

Kremowa zupa z pieczonej papryki i kalafiora
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kremowe zupy to świetne dania główne lub przekąska. Można je podać w filiżance lub w misce. Zabrać w termosie do pracy lub na wycieczkę. Kremowa zupa z pieczonej papryki i kalafiora jest lekka i doskonale smakuje. Polecam szczególnie tym, co dbają o linię. Bo zarówno papryka, jak i kalafior mają niewiele kalorii. Pyszności!

SKŁADNIKI

  • 4 czerwone papryki, przekrojone na pół i usunięte pestki
  • 1 mały kalafior pokrojony w różyczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połóż czerwoną paprykę na blasze do pieczenia, ściętą stroną do dołu, piecz, aż skórki przypalą się na czarno, zajmie to około 10 minut. Następnie umieść papryki w zamykanym pojemniku i pozwól, aby skórka odparowała. Po 20 minutach wyjmij z pojemnika i ściągnij skórki, pokrój w kostkę.
  • W międzyczasie rozłóż różyczki kalafiora na blasze do pieczenia, spryskaj oliwą i piecz do miękkości i karmelizacji, około 20-30 minut.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i usmaż cebulę do miękkości, zeszklenie cebuli zajmuje około 5-7 minut.
  • Dodaj czosnek, tymianek i płatki czerwonej papryki i smaż około minuty do momentu, aż zaczną pachnieć.
  • Dodaj pieczoną czerwoną paprykę, kalafior, rosół, paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie zmiksuj mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej