Kremowa zupa z marchewki i soczewicy. Będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz imbir

Kremowa zupa z marchewki i soczewicy. Będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz imbir
Autor: Shutterstock Kremowa zupa bogata w roślinne białko z soczewicy i karoten z marchwi i pomidorów
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kremowa zupa z marchewki i soczewicy jest  bardzo bogata w roślinne białko i błonnik z soczewicy, a także karoten z marchewki i pomidorów. To łatwa do przygotowania dawka zdrowia, sycąca i rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki posiekanej marchewki, czyli około 4 marchewki pokrojonych w kostkę
  • 2 szalotki pokrojone (można zastąpić zwykłą cebulą)
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru - w razie braku można zastąpić mielonym imbirem
  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżki sosu Yondu (można dodać więcej w razie potrzeby) - w razie braku można zastąpić jasnym sosem sojowym
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku (sól dodać na końcu, tylko w razie potrzeby, ponieważ Yondu albo sos sojowy są słone)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw posiekaj warzywa.
  • Następnie wlej olej do garnka z grubym dnem. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekaną szalotkę i smaż przez 5-8 minut, aż warzywa zaczną się zarumieniać i karmelizować.
  • Dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  • Dodaj czerwoną soczewicę i imbir, wymieszaj z warzywami, a następnie smaż około 1 minutę.
  • Następnie dodaj wodę, sos Yondu i koncentrat pomidorowy.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj przez 10-12 minut, aż czerwona soczewica zmięknie i będzie w pełni ugotowana. W przypadku niektórych soczewic może to potrwać dłużej.
  • Zdejmij garnek z zupą z ognia i zblenduj ją na krem. Podawaj zupę w 4 miseczkach z ulubionymi dodatkami - np. kleksem mleczka kokosowego i kiełkami.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?

Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające, sycące zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej