Kremowa zupa z marchewki i soczewicy. Będzie jeszcze lepsza, jeśli dodasz imbir
2022-09-23
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kremowa zupa z marchewki i soczewicy jest bardzo bogata w roślinne białko i błonnik z soczewicy, a także karoten z marchewki i pomidorów. To łatwa do przygotowania dawka zdrowia, sycąca i rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki posiekanej marchewki, czyli około 4 marchewki pokrojonych w kostkę
- 2 szalotki pokrojone (można zastąpić zwykłą cebulą)
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki świeżego imbiru - w razie braku można zastąpić mielonym imbirem
- 5 szklanek wody
- 3 łyżki sosu Yondu (można dodać więcej w razie potrzeby) - w razie braku można zastąpić jasnym sosem sojowym
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku (sól dodać na końcu, tylko w razie potrzeby, ponieważ Yondu albo sos sojowy są słone)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw posiekaj warzywa.
- Następnie wlej olej do garnka z grubym dnem. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekaną szalotkę i smaż przez 5-8 minut, aż warzywa zaczną się zarumieniać i karmelizować.
- Dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj czerwoną soczewicę i imbir, wymieszaj z warzywami, a następnie smaż około 1 minutę.
- Następnie dodaj wodę, sos Yondu i koncentrat pomidorowy.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj przez 10-12 minut, aż czerwona soczewica zmięknie i będzie w pełni ugotowana. W przypadku niektórych soczewic może to potrwać dłużej.
- Zdejmij garnek z zupą z ognia i zblenduj ją na krem. Podawaj zupę w 4 miseczkach z ulubionymi dodatkami - np. kleksem mleczka kokosowego i kiełkami.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające, sycące zupy