Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi [SPRAWDZONY PRZEPIS]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi to proste danie, łączące dobrze nam znany smak ziemniaka z włoskimi dodatkami. Efekt zachwyci każdego. Wypróbuj ten sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
 - 1 l bulionu warzywnego
 - 60 g cebuli
 - 20 g mąki
 - sól
 - pieprz
 - 100 ml świeżej śmietany
 - 15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
 - 1 żółtko
 - Glassa Gastronomica Ponti
 - majeranek
 - 150 g gotowego ciasta francuskiego
 - 30 g parmezanu
 - papryka słodka w proszku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku.
 - Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor.
 - Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
 - Wlać bulion i gotować przez 40 minut.
 - Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę.
 - Przygotowanie paluszków: ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posyoać parmezanem i słodką papryką.
 - Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie, tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200°C przez ok. 12 minut.
 - Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków. Smacznego!