Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi to proste danie, łączące dobrze nam znany smak ziemniaka z włoskimi dodatkami. Efekt zachwyci każdego. Wypróbuj ten sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- 1 l bulionu warzywnego
- 60 g cebuli
- 20 g mąki
- sól
- pieprz
- 100 ml świeżej śmietany
- 15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 1 żółtko
- Glassa Gastronomica Ponti
- majeranek
- 150 g gotowego ciasta francuskiego
- 30 g parmezanu
- papryka słodka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor.
- Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
- Wlać bulion i gotować przez 40 minut.
- Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę.
- Przygotowanie paluszków: ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posyoać parmezanem i słodką papryką.
- Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie, tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200°C przez ok. 12 minut.
- Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków. Smacznego!