Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

Przepis na gęsty i zdrowy krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym. Krem pomidorowy z blendera może być doskonałą odskocznia od tradycyjnie przyrządzanej zupy pomidorowej. Jest tak pożywny i treściwy, że można go podawać jako samodzielne danie. Oto sposób przygotowania szybkiego kremu z pomidorów.
Świetnym dodatkiem do monotonnej zupy może okazać się groszek ptysiowy. Jego konsystencja i wielkość sprawia, że świetnie nadaje się on do różnego rodzaju zup oraz kremów. „Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji - zauważa Marcin Sipa, ekspert firmy Brześć. - a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności, nie tylko dzięki walorom smakowym”. Poza tym, groszek może świetnie wypełnić miejsce przystawki przed podaniem innych dań. Na pytanie do jakiej zupy najlepiej dodać groszek, firma Brześć odpowiada: „Groszek stosowany jest, między innymi, do takich zup jak cebulowa i pomidorowa, a także do kremów np. z brokułów”.
SKŁADNIKI
- 4 duże pomidory bez skórki lub 2 puszki z pomidorami
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 -2 ząbki czosnku
- zmiażdżone lub posiekane
- 2 małe cebulki
- groszek ptysiowy
- 1 łyżeczka oleju
- 2-3 listki bazylii
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy i kroimy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulę, aż stanie się szklista.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory lub krojone pomidory z puszki, solimy i dusimy pod przykryciem.
- Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i wszystko gotujemy jeszcze około 5-10 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przystrajamy bazylią.
- Podajemy z groszkiem ptysiowym.