Kartoflanka z mięsem mielonym: przepis na oszczędne danie

2021-03-31
Kartoflanka z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Kartoflanka z mięsem mielonym - jednogarnkowy przebój
łatwy
45 min
4

Kartoflanka z mięsem mielonym to bardzo łatwy przepis na oszczędne danie. Pyszna zupa z wkładką zaspokoi apetyt każdego. Jeśli podacie do niej kromkę chleba, sycący posiłek jest gotów. 

SKŁADNIKI

  • 200 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła lub margaryny lub oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 400 g ziemniaków
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku lub szczypiorku)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Ziemniaki pokroić na kawałki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i marchew i smażyć, aż cebula się zeszkli.
  • Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. 
  • Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i dodać pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości.
  • Śmietanę wymieszać ze 100 ml gorącej zupy. Wlać mieszaninę do kartoflanki, zamieszać.
  • Rozlać zupę na talerze i posypać zieleniną.