Kartoflanka z mięsem mielonym: przepis na oszczędne danie
2021-03-31
łatwy
45 min
4
Kartoflanka z mięsem mielonym to bardzo łatwy przepis na oszczędne danie. Pyszna zupa z wkładką zaspokoi apetyt każdego. Jeśli podacie do niej kromkę chleba, sycący posiłek jest gotów.
SKŁADNIKI
- 200 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 łyżki masła lub margaryny lub oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 400 g ziemniaków
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku lub szczypiorku)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Ziemniaki pokroić na kawałki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i marchew i smażyć, aż cebula się zeszkli.
- Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor.
- Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i dodać pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości.
- Śmietanę wymieszać ze 100 ml gorącej zupy. Wlać mieszaninę do kartoflanki, zamieszać.
- Rozlać zupę na talerze i posypać zieleniną.