Kartoflanka z kurkami: przepis na letnią zupę

Kartoflanka z kurkami: przepis na letnią zupę
Autor: Shutterstock.com Talerz obfitej zupy ziemniaczanej z kurkami, śmietaną i koperkiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kartoflanka z kurkami to elegancka zupa na każdą okazję. W sezonie, gdy kurki można kupić wszędzie, a nawet samemu zebrać, jest najlepsza. Łatwa w przygotowaniu. Gotowa w 30 minut. I obłędnie pyszna! Koniecznie wypróbujcie! 

Dlaczego codziennie gotuję inną zupę?

Zupą łatwo nakarmić dziecko, starego, chorego i wygłodzonego. Zupa szybko syci. Jest łatwa w przygotowaniu. Właściwie niczego nie trzeba odmierzać. Jedna marchewka więcej, jedna mniej, w domowych warunkach wszystko jest dozwolone. Można eksperymentować w nieskończoność, ugotować zupę bogatą, z drogich składników. I wyczarować z najtańszych produktów czystą esencję smaku. Zupy to niekończące się możliwości.

Dlaczego zupa z kurkami?

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów pełnego lata. Ale nie są tanie. Można oczywiście wybrać sie lasu i nazbierać samodzielnie. Ze względów ekonomicznych zawsze z pierwszych kurek robię zupę. Chociaż to kartofalnka, to ma obłędny smak. Dodatek szlachetnych grzybów czyni z niej eleganckie danie, godne koronowanych głów. Do tego prosta w przygotowaniu. Dziecko sobie poradzi. 

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków
  • 150 g kurek, grzybów leśnych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego lub wegańskiego zamiennika wymieszanego z 2 łyżeczkami soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Grzyby oczyścić, krótko myć, osączyć z wody. Cebulę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia. 
  • Gdy cebula jest już półprzezroczysta, dodać osączone z wody kurki. Smażyć około 3 minut.
  • Dodać pokrojone ziemniaki. I smażyć jeszcze 1-2 minuty. 
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
  • Spróbować. Przyprawić sporą porcją czarnego pieprzu mielonego.
  • Rozlać do talerzy. Do każdej porcji dodać po pół łyżki śmietany oraz dużą szczyptę posiekanego koperku. Smacznego! 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej