Kartoflanka z kurkami: przepis na letnią zupę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kartoflanka z kurkami to elegancka zupa na każdą okazję. W sezonie, gdy kurki można kupić wszędzie, a nawet samemu zebrać, jest najlepsza. Łatwa w przygotowaniu. Gotowa w 30 minut. I obłędnie pyszna! Koniecznie wypróbujcie!
Dlaczego codziennie gotuję inną zupę?
Zupą łatwo nakarmić dziecko, starego, chorego i wygłodzonego. Zupa szybko syci. Jest łatwa w przygotowaniu. Właściwie niczego nie trzeba odmierzać. Jedna marchewka więcej, jedna mniej, w domowych warunkach wszystko jest dozwolone. Można eksperymentować w nieskończoność, ugotować zupę bogatą, z drogich składników. I wyczarować z najtańszych produktów czystą esencję smaku. Zupy to niekończące się możliwości.
Dlaczego zupa z kurkami?
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów pełnego lata. Ale nie są tanie. Można oczywiście wybrać sie lasu i nazbierać samodzielnie. Ze względów ekonomicznych zawsze z pierwszych kurek robię zupę. Chociaż to kartofalnka, to ma obłędny smak. Dodatek szlachetnych grzybów czyni z niej eleganckie danie, godne koronowanych głów. Do tego prosta w przygotowaniu. Dziecko sobie poradzi.
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- 150 g kurek, grzybów leśnych
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego lub wegańskiego zamiennika wymieszanego z 2 łyżeczkami soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Grzyby oczyścić, krótko myć, osączyć z wody. Cebulę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Gdy cebula jest już półprzezroczysta, dodać osączone z wody kurki. Smażyć około 3 minut.
- Dodać pokrojone ziemniaki. I smażyć jeszcze 1-2 minuty.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
- Spróbować. Przyprawić sporą porcją czarnego pieprzu mielonego.
- Rozlać do talerzy. Do każdej porcji dodać po pół łyżki śmietany oraz dużą szczyptę posiekanego koperku. Smacznego!