Kartoflanka z groszkiem - smaczna i tania zupa codzienna
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczna zupa, która nie nadwyręży kieszeni. Można też zrobić ją w wersji kremowej, blendując przed dodaniem groszku.
SKŁADNIKI
- ćwierć kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 200 ml śmietany
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- kawałek pora i selera
- 3 szklanki bulionu
- sól i pieprz
- mąka
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Posypać mąką i zasmażać mieszając, następni podlać bulionem i zagotować.
- Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Włoszczyznę dodać do cebuli i gotować 10 minut.
- Następnie dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zupę zaprawić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na koniec dodać groszek.
- Podawać posypaną natką pietruszki.