Kartoflanka z groszkiem - smaczna i tania zupa codzienna

Kartoflanka z groszkiem
Autor: Shutterstock Kartoflanka z groszkiem w wersji kremowej.
łatwy
30 min
4

Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczna zupa, która nie nadwyręży kieszeni. Można też zrobić ją w wersji kremowej, blendując przed dodaniem groszku.

SKŁADNIKI

  • ćwierć kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 ml śmietany
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek pora i selera
  • 3 szklanki bulionu
  • sól i pieprz
  • mąka
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Posypać mąką i zasmażać mieszając, następni podlać bulionem i zagotować.
  • Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Włoszczyznę dodać do cebuli i gotować 10 minut.
  • Następnie dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zupę zaprawić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na koniec dodać groszek.
  • Podawać posypaną natką pietruszki.