Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock Pożywna kartoflanka rozgrzewa i koi w chłodniejsze dni
łatwy
30 min
4

Kartoflanka z boczkiem i majerankiem to obfita i pożywna zupa na rozgrzewkę. Idealna na chłodniejsze dni. Pocieszenie zziębniętych, pokarm dla złaknionych, pokrzepienie na wszystkie smuteczki. 

SKŁADNIKI

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml śmietany
  • 50 g boczku
  • 1,50 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 liść laurowy
  • 1 suszony grzybek np. prawdziwek lub 1/2 łyżeczki suszu grzybowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją w dużym garnku na oleju.
  • Boczek pokrój w wąskie paski i dodaj do garnka z cebulą i dalej smaż.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm, marchewki i seler pokrój w kostkę o boku 1 cm.
  • Dodaj do garnka ziemniaki, marchewkę i seler, smaż przez 1 minutę lub 2, a następnie dodaj bulion warzywny.
  • Dodaj zmiażdżony czosnek, zioła, liść laurowy i suszony grzybek, gotuj zupę przez 15 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Wlej ocet i wyjmij liść laurowy.
  • W małej misce wymieszaj śmietanę i mąkę, dodaj mieszankę do zupy i zagotuj.
  • Podawaj bezpośrednio jako samodzielne danie lub z chrupiącymi bułeczkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej