Kartoflanka z boczkiem i majerankiem: pożywna zupa na rozgrzewkę
2021-03-30

łatwy
30 min
4
Kartoflanka z boczkiem i majerankiem to obfita i pożywna zupa na rozgrzewkę. Idealna na chłodniejsze dni. Pocieszenie zziębniętych, pokarm dla złaknionych, pokrzepienie na wszystkie smuteczki.
SKŁADNIKI
- 300 g ziemniaków
- 100 g marchewki
- 100 g selera
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml śmietany
- 50 g boczku
- 1,50 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 liść laurowy
- 1 suszony grzybek np. prawdziwek lub 1/2 łyżeczki suszu grzybowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją w dużym garnku na oleju.
- Boczek pokrój w wąskie paski i dodaj do garnka z cebulą i dalej smaż.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2 cm, marchewki i seler pokrój w kostkę o boku 1 cm.
- Dodaj do garnka ziemniaki, marchewkę i seler, smaż przez 1 minutę lub 2, a następnie dodaj bulion warzywny.
- Dodaj zmiażdżony czosnek, zioła, liść laurowy i suszony grzybek, gotuj zupę przez 15 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Wlej ocet i wyjmij liść laurowy.
- W małej misce wymieszaj śmietanę i mąkę, dodaj mieszankę do zupy i zagotuj.
- Podawaj bezpośrednio jako samodzielne danie lub z chrupiącymi bułeczkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?