Kapuśniak na wędzonych żeberkach: sycąca zupa dla seniora według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
60 min
4
Kapuśniak na wędzonych żeberkach to tradycyjna zupa kuchni polskiej, która łączy w sobie wszystkie ulubione smaki. Kapuśniak z kiszonej kapusty to treść i duch naszej kulinarnej natury. I taką właśnie zupą karmi Magda Gessler seniorów. W jej restauracji U FUKIERA każda osoba w podeszłym wieku może kupić pożywną zupę za 1 złotówkę! Oto przepis inspirowany pomysłem restauratorki!
Kiszoną kapustę zawsze dodajemy jako ostatni składnik zupy, gdy ugotowane są już warzywa i ziemniaki.
SKŁADNIKI
- Na kapuśniak:
- 1,5 l bulionu wieprzowego lub wody
- 25 dag wędzonych żeberek lub chudego boczku ze skórą i kośćmi
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek
- 1 cebula
- 3-4 grzyby suszone
- 1-3 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-6 ziaren czarnego pieprzu
- 2-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 0,5 kg kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
- Na zasmażkę:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła lub smalcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wędzonkę włożyć do garnka razem z warzywami, dodać przyprawy, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 40 minut.
- Wędzonkę i warzywa wyjąć, mięso oddzielić od kości, wszystko pokroić drobno, odstawić.
- Do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Gotować od miękkości.
- Gdy ziemniaki są miękkie, dodać pokrojoną kapustę. Gotować 15-20 minut.
- Dodać pokrojone warzywa i mięso.
- Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.
- Podawać z pajdą chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?