Jarzynowa zupa krem z chrupiącym chlebem

2021-03-29
mat. prasowe Dan Cake
Jarzynowa zupa krem z chrupiącym chlebem
Autor: Shutterstock Jarzynowa zupa krem z dodatkiem czosnku rozgrzeje w chłodniejsze dni.
łatwy
35 min
4

Przepis na rozgrzewającą jarzynową zupę krem z pietruszki, selera, pora. Sycącym dodatkiem będzie kromka podpieczonego chleba.

SKŁADNIKI

  • 6 kromek chleba
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sos balsamiczny (do dekoracji)
  • pietruszka (do dekoracji)
  • gdy lubimy ostrzejsze smaki - możemy dodać puszkę pomidorów bez skórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora.
  • Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem.
  • Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
  • Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem.
  • Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.
  • Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.
mat. prasowe Dan Cake