Jarzynowa zupa krem z chrupiącym chlebem
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Przepis na rozgrzewającą jarzynową zupę krem z pietruszki, selera, pora. Sycącym dodatkiem będzie kromka podpieczonego chleba.
SKŁADNIKI
- 6 kromek chleba
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 korzenie pietruszki
- ½ średniego selera
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 por (biała część)
- 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki imbiru
- sos balsamiczny (do dekoracji)
- pietruszka (do dekoracji)
- gdy lubimy ostrzejsze smaki - możemy dodać puszkę pomidorów bez skórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora.
- Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem.
- Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
- Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem.
- Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.
- Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.