Jarzynowa z fasolowymi klopsikami: przepis na pyszną zupę z pulpetami z fasoli

2020-09-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Jarzynowa z fasolowymi klopsikami: przepis na pyszną zupę z pulpetami z fasoli
Autor: Shutterstock Tradycyjna zupa jarzynowa z klopsikami z fasoli 
łatwy
30 min
4

Jarzynowa z fasolowymi klopsikami to obfita zupa z warzyw, prosta, pyszna, idealne danie na pocieszenie. Jest pełna warzyw, pulpetów z białej fasoli w aromatycznym bulionie. To naprawdę sycący wegański posiłek w jednej misce, który spodoba się każdemu, kto dba o swoje zdrowie!

Składniki

Na klopsiki fasolowe:

2 puszki białej fasoli, odsączonej

1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 mała cebula lub 2 szalotki

3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

2 czubate łyżki odżywczych drożdży w płatkach

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka suszonych liści tymianku

1 łyżeczka suszonego oregano

Na zupę jarzynową:

4 małe marchewki lub 2 większe

2 cienkie pietruszki lub 1 większa

1 por

1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek

2 łyżki oleju

4 ziemniaki

1,5 l bulionu warzywnego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacząć od rozgrzania piekarnika do 220°C.

Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść odsączoną fasolę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Uformować 20 małych klopsików. 

Klopsiki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożone pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. W połowie pieczenia, odwrócić. Wyjąć i odstawić. 

W czasie, gdy klopsiki się pieką przygotować zupę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starte warzywa i smażyć 2-4 minuty.

Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. 

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą ugotowane.

Podawać zupę z klopsikami, posypaną natką pietruszki. 

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Kilka uwag o klopsikach z białej fasoli