Jarzynowa z fasolowymi klopsikami: przepis na pyszną zupę z pulpetami z fasoli
2020-09-24
łatwy
30 min
4
Jarzynowa z fasolowymi klopsikami to obfita zupa z warzyw, prosta, pyszna, idealne danie na pocieszenie. Jest pełna warzyw, pulpetów z białej fasoli w aromatycznym bulionie. To naprawdę sycący wegański posiłek w jednej misce, który spodoba się każdemu, kto dba o swoje zdrowie!
Kilka uwag o klopsikach z białej fasoli
SKŁADNIKI
- Na klopsiki fasolowe:
- 2 puszki białej fasoli, odsączonej
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 mała cebula lub 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 czubate łyżki odżywczych drożdży w płatkach
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonych liści tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Na zupę jarzynową:
- 4 małe marchewki lub 2 większe
- 2 cienkie pietruszki lub 1 większa
- 1 por
- 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
- 2 łyżki oleju
- 4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od rozgrzania piekarnika do 220°C.
- Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść odsączoną fasolę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Uformować 20 małych klopsików.
- Klopsiki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożone pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. W połowie pieczenia, odwrócić. Wyjąć i odstawić.
- W czasie, gdy klopsiki się pieką przygotować zupę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać starte warzywa i smażyć 2-4 minuty.
- Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą ugotowane.
- Podawać zupę z klopsikami, posypaną natką pietruszki.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?