Jak zrobić zupę marchewkowo-pomarańczową z imbirem?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa-krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem jest dobra na chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i syci. Sprawdź, jak zrobić smaczną i delikatną w smaku zupę.
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu basmati
- 700 g marchwi
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml soku pomarańczowego
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- sól
- cukier
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
- Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy.
- Zmiksować blenderem na krem.
- Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu.
- Podawać z ugotowanym ryżem.