Jak zrobić zupę marchewkowo-pomarańczową z imbirem?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Zupa-krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem jest dobra na chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i syci. Sprawdź, jak zrobić smaczną i delikatną w smaku zupę.
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu basmati
 - 700 g marchwi
 - 400 ml bulionu warzywnego
 - 200 ml soku pomarańczowego
 - 2 cm imbiru
 - 1 łyżka oliwy
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - szczypta cynamonu
 - sól
 - cukier
 - biały pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
 - Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
 - Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy.
 - Zmiksować blenderem na krem.
 - Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu.
 - Podawać z ugotowanym ryżem.