Jak zrobić zupę marchewkowo-pomarańczową z imbirem?

2021-03-29
jak-zrobic-zupe-marchewkowo-pomaranczowa-z-imbirem-przepis.jpg
Autor: mat. prasowe Kupiec Oryginalna zupa z marchewki.
łatwy
30 min
4

Zupa-krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem jest dobra na chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i syci. Sprawdź, jak zrobić smaczną i delikatną w smaku zupę.

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu basmati
  • 700 g marchwi
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • cukier
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
  • Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy.
  • Zmiksować blenderem na krem.
  • Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu.
  • Podawać z ugotowanym ryżem.