Jak zrobić wytrawną zupę z octem i dodatkiem marynat?

2021-03-29
PUF
jak-zrobic-wytrawna-zupe-z-octem-i-dodatkiem-marynat.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wytrawna zupa z dodatkiem marynat jest łatwa do przygotowania.
łatwy
25 min
4

Zupa z serii "ogień w ustach". Oczywiście można dostosować proporcje do własnych upodobań, ale potrawa zawsze będzie ostra, trzeba o tym pamiętać. Wołowina zapewni solidną bazę, konserwowe dodatki - oryginalne wykończenie. Zupa jest pożywna i mocno rozgrzewa.

SKŁADNIKI

  • wołowina na wywar
  • włoszczyzna
  • kilka goździków
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
  • dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • garść suszonych grzybów
  • ogórki konserwowe
  • papryka konserwowa (z octem, bez udziwnień smakowych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować wywar z mięsa i włoszczyzny (plus przyprawy), gdy będzie gotowy - przecedzić, mięso podzielić na kawałki i dodać do wywaru, a włoszczyznę wyrzucić.
  • Grzyby zalać szklanką wrzątku i po 15 minutach razem z wodą dodać do zupy.
  • Dodać pokrojone w paseczki ogórki i paprykę (proporcje zależne od ilości wywaru, zupa ma być średnio gęsta).
  • Na koniec – to ważne, bo ocet przerywa gotowanie, po jego dodaniu już nic nie zmięknie - dolać marynatę z papryki (w żadnym wypadku nie z ogórków!!!).
  • Doprawić solą i pieprzem, można też dać ząbek czosnku i podprawić ostrą papryką, jeśli ktoś lubi mocne kulinarne wrażenia.
  • Podawać z pieczywem, najlepiej z grillowanym chlebem i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina.
PUF