Jak zrobić wytrawną zupę z octem i dodatkiem marynat?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa z serii "ogień w ustach". Oczywiście można dostosować proporcje do własnych upodobań, ale potrawa zawsze będzie ostra, trzeba o tym pamiętać. Wołowina zapewni solidną bazę, konserwowe dodatki - oryginalne wykończenie. Zupa jest pożywna i mocno rozgrzewa.
SKŁADNIKI
- wołowina na wywar
- włoszczyzna
- kilka goździków
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
- dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)
- garść suszonych grzybów
- ogórki konserwowe
- papryka konserwowa (z octem, bez udziwnień smakowych)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować wywar z mięsa i włoszczyzny (plus przyprawy), gdy będzie gotowy - przecedzić, mięso podzielić na kawałki i dodać do wywaru, a włoszczyznę wyrzucić.
- Grzyby zalać szklanką wrzątku i po 15 minutach razem z wodą dodać do zupy.
- Dodać pokrojone w paseczki ogórki i paprykę (proporcje zależne od ilości wywaru, zupa ma być średnio gęsta).
- Na koniec – to ważne, bo ocet przerywa gotowanie, po jego dodaniu już nic nie zmięknie - dolać marynatę z papryki (w żadnym wypadku nie z ogórków!!!).
- Doprawić solą i pieprzem, można też dać ząbek czosnku i podprawić ostrą papryką, jeśli ktoś lubi mocne kulinarne wrażenia.
- Podawać z pieczywem, najlepiej z grillowanym chlebem i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina.