Jak ugotować pyszny rosół? Sprawdzony przepis [QUIZ]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Rosół, czyli wywar z mięsa i warzyw jest znany od wieków. Ma właściwości lecznice (działa przeciwzapalnie i odżywczo) i rozgrzewające. Nie bez powodu zaleca się go rekonwalescentom i zmarzluchom. Rosół może też być znakomitym punktem wyjścia dla wielu innych zup.
Warto wiedzieć, że gotowy wywar można zamrażać (w plastikowym pojemniku). Po rozcieńczeniu zaś jest świetną bazą dla zup: pomidorowej, ogórkowej czy pieczarkowej oraz czerwonego barszczu.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg wołowiny (pręga, kotlet)
- 3/4 kurczaka (np. korpus, udka)
- włoszczyzna
- cebula
- 2-3 listki laurowe
- 6-8 szt. ziela angielskiego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka (3-4 l) i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na maleńki ogień (rosół powinien ledwie mrugać perełkami bąbelków), gotujemy 1,5-2 godziny.
- Łyżką zbieramy tzw. szumowiny, czyli ścięte białko. Nie zwiększając płomienia, wywar gotujemy kolejne 3 godziny.
- Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie, całość gotujemy na "perełkach" 3 godziny.
- Gorący wywar przelewamy przez gęste sitko. Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotowy rosół podajemy z makaronem, lanymi kluskami, kostkami kaszy manny, posypany natką.