Jak ugotować pyszny rosół? Sprawdzony przepis [QUIZ]

Jak ugotować pyszny rosół? Sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Tajemnica pysznego rosołu tkwi w różnych gatunkach mięsa, a także w długim czasie gotowania zupy.
łatwy
15 min
4

Rosół, czyli wywar z mięsa i warzyw jest znany od wieków. Ma właściwości lecznice (działa przeciwzapalnie i odżywczo) i rozgrzewające. Nie bez powodu zaleca się go rekonwalescentom i zmarzluchom. Rosół może też być znakomitym punktem wyjścia dla wielu innych zup.

Warto wiedzieć, że gotowy wywar można zamrażać (w plastikowym pojemniku). Po rozcieńczeniu zaś jest świetną bazą dla zup: pomidorowej, ogórkowej czy pieczarkowej oraz czerwonego barszczu.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg wołowiny (pręga, kotlet)
  • 3/4 kurczaka (np. korpus, udka)
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2-3 listki laurowe
  • 6-8 szt. ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka (3-4 l) i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na maleńki ogień (rosół powinien ledwie mrugać perełkami bąbelków), gotujemy 1,5-2 godziny.
  • Łyżką zbieramy tzw. szumowiny, czyli ścięte białko. Nie zwiększając płomienia, wywar gotujemy kolejne 3 godziny.
  • Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie, całość gotujemy na "perełkach" 3 godziny.
  • Gorący wywar przelewamy przez gęste sitko. Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotowy rosół podajemy z makaronem, lanymi kluskami, kostkami kaszy manny, posypany natką.
Natalia Kołakowska
więcej