Fasolowa po serbsku - przepis na zupę fasolową z charakterem
2022-01-22
łatwy
35 min
4
Fasolowa po serbsku jest ostrzejsza niż nasza swojska fasołówka, ma też mocny warzywny charakter. Przygotowanie jej jest niesłychanie proste. Polecamy ją nie tylko na rozgrzewkę, ale też jako dobre źródło białka.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 l ciepłego bulionu warzywnego
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 300 g lekko rozgotowujących się ziemniaków
- 300 g kiełbasy
- 500 g białej fasoli z puszki (waga bez wody)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać warzywa, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć lub zblendować.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Pastę warzywną smażyć na oleju przez kilka minut.
- Zalać warzywa bulionem, dodać koncentrat pomidory, paprykę i majeranek, gotow3ać na wolnym ogniu.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
- Fasolę odcedzić na sitku, przepłukać wrzątkiem i osączyć.
- Kiełbasę pokroić na plasterki, razem z osączoną fasolą dodać do zupy i zagotować.
- Przyprawić zupę solą i pieprzem, rozlać do talerzy.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli