Domowy krupnik - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ten przepis na domowy krupnik przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera w ramach programu beszamel.pl DIETETYCZNIE. Porcja dostarcza 240 kcal.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2-3 cm kawałek pora
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- ½ małej cebuli
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ziele angielskie, liść laurowy
- wegeta naturalna
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę przepłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem wegety wg przepisu na opakowaniu.
- Ziemniaka i marchew pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plastry.
- Marchew i pora gotować na bulionie około 5-10min. Dodać ziele angielskie i liść laurowy.
- Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować kolejne 5-10 minut (do miękkości ziemniaka).
- Na koniec dołożyć do zupy kaszę i na wolnym ogniu całość gotować około 20 min. Przyprawić do smaku